R. Raši: Návrh na obmedzenie práva zdravotníkov na štrajk tu nemá čo robiť

08.02.2012 Bratislava

Bratislava 8. februára (TASR) - Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a s tým súvisiace novely Trestného zákona a Trestného poriadku, ktoré majú obmedziť práva zdravotníkov na štrajk, nemajú v parlamente čo robiť. Počas dnešnej rozpravy k iniciatíve ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) to vyhlásil poslanec Richard Raši (Smer-SD).

Podľa jeho slov je návrh v praxi neúčinný. \"Môžete lekárov za nedodržanie zákona odsúdiť aj na trest smrti, ale keď si zoberú PN-ky, tak nič nemôžete. Zákon ich má len strašiť,\" odkázal Uhliarikovi. Raši tvrdí, že predloženie tohto zákona je iba hľadaním východísk zo situácie, ktorú rezort zdravotníctva nedokázal vyriešiť a ktorá \"dospela k bezprecedentnej udalosti v histórii nášho zdravotníctva - k reálnemu štrajku\".

Stranícka kolegyňa ministra Uhliarika Mária Sabolová predložila návrh, aby sa v rokovaní o novele nepokračovalo. Prekáža jej, že neprebehlo riadne pripomienkové konanie. \"Dnes máme právo na štrajk zdravotníckych pracovníkov zadefinované v zákone. Je možno oveľa miernejšie, ale to, čo mňa vyrušuje, ale aj lekárov a sestry, je to, že za porušenie zákona môže byť odobratá registrácia na výkon zdravotníckeho pracovníka príslušnou komorou. Považujem to za neprimeranú sankciu,\" podotkla.

Podľa jej slov aj keby tento návrh snemovňa posunula do druhého čítaní, je to dnes bezpredmetné, lebo parlament rokuje na poslednej predvolebnej schôdzi, nemôže teda návrh schváliť a \"je zbytočné vyvolávať napätie\".

Iniciatíva sa nepozdáva ani predsedovi zdravotníckeho výboru Viliamovi Novotnému (SDKÚ-DS). \"Nie som z neho nadšený. Na druhej strane, treba vnímať celú situáciu, ktorá sa tu vyvinula, ako situáciu veľmi nebezpečnú, ako precedens, ktorý by mohol viesť k ďalšej traumatizácii spoločnosti priamym ohrozením zdravotnej starostlivosti. To, čoho sme boli svedkami, je o to zákernejšie, že to nemožno nazvať ani štrajkom. Je to niečo, čo nemá obdoby. Je úplne normálne, že vláda musí legálne prijať opatrenia, aby takýmto neduhom mohla v budúcnosti predísť,\" myslí si. Uhliarik sa ku kritike svojich návrhov nevyjadril.

V Trestnom zákone a Trestnom poriadku majú pribudnúť state o novej skutkovej podstate trestného činu porušovania povinností za krízovej situácie. Ten, kto počas nej úmyselne nevykoná uloženú povinnosť, sa má potrestať odňatím slobody až na dva roky. Dva až päť rokov väzenia má hroziť tomu, kto týmto činom spôsobí ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť.
 

Vyberte región